{{ seomatic.helper.extractTextFromField(entry.title) }}

Shutterstock 1146573557
overzicht

De mentale input

Luisteren en alertheid zijn van nature uit zeer nauw met elkaar verbonden. Bij problemen met het luistersysteem is er dan ook dikwijls een verhoogde alertheid 

Medicatie die de alertheid vermindert schrijven wij quasi nooit langdurig voor, maar wel zeer regelmatig als een korte, duidelijk omschreven kuur. We beschouwen deze kuur niet als een behandeling, maar als een nuttig hulpmiddel om de diagnose te stellen of als voorbereiding op een behandeling.  

Andere medicatie kan wel langdurig worden ingenomen: ontstekingsremmende medicatie en voedingssuplementen, medicatie bij de ziekte van Menière, sommige pijnmedicatie.
 


Bij Neuromodulatie van de hersenen wordt de activiteit van bepaalde gebieden in de hersenen op een zachte en geleidelijke manier gemoduleerd. Gebieden die overdreven actief zijn kunnen zo opnieuw tot rust komen.
Er zijn verschillende niet-invasieve methoden om de hersenfunctie te moduleren. 

Bij Centrale neuromodulatie stimuleert men de hersenen rechtstreeks doorheen de schedel. Centrale neuromodulatie werkt niet in op de tinnitus zelf, maar is zeer nuttig als voorbereiding op de behandeling wanneer verhoogde alertheid  een rol speelt.

Bij tDCS wordt regelmatig een zachte elektrische stroom aangeboden, bijvoorbeeld op het voorhoofd. Bij TMS gaat het om magnetische stimulatie. Een centrum dat daarin sterk is gespecialiseerd en een breed gamma behandelingen aanbiedt is Brai3n.

 

Perifere neuromodulatie: 

Elk zenuwuiteinde in het lichaam vormt een directe verbinding met een heel specifiek locatie in de hersenen. Door het zenuwuiteinde op de correcte manier te stimuleren, moduleert men de hersenactiviteit t.h.v. die locatie. Voorbeelden zijn acupunctuur en transcutane electrostimulatie

Maar ook behandelingen als kine, fasciatherapie, osteopathie werken niet alleen in op de spieren, maar gaan tegelijkertijd de hersenenactiviteit moduleren, waardoor mensen vb helemaal tot rust komen of opgewekter worden.

Iedereen weet uit ervaring welk deugddoend effect een uurtje sporten geeft, of wat het effect is van strelen, of massage. Ook dit zijn natuurlijke vormen van perifere neuromodulatie. En ook voeding kan een neuromodulerend effect hebben.  


Neuromodulatie beschouwen wij niet als een behandeling op zich, maar wel als een krachtig hulpmiddel, dat het effect van een behandeling versterkt of versnelt. 

De beste resultaten worden bekomen door de verschillende vormen van centrale en perifere neuromodulatie te combineren met andere behandelingen. Het resultaat is een zachte en geleidelijke verandering, ter hoogte van lichaam en geest.