{{ entry.title }}

Shutterstock 1146573557
overview

Behandelingstrajecten

Bij de eerste consultatie, voor de start van een traject, vormen we een voorlopige werkhypothese. 

Placeholder

Intake

Tinnitus counseling

Tijdens de intake wordt de werkhypothese gedetailleerd en aangevuld, en wordt een behandelplan voor u opgesteld.

Dit gedeelte bestaat uit 2 consultaties. Het gehoor en het luisteren worden in detail onderzocht, er is een onderzoek door de orofaciale therapeute, en indien aangewezen door de psycholoog. Verdere methoden om de diagnose te verfijnen kunnen zijn een korte proefbehandeling met medicatie, of een Tympanic Patching

Tijdens deze intake wordt reeds een 'tinnitus counseling' gedaan. 

 

 

Bij sommige patienten komt de tinnitus na deze maatregelen tot rust, en is geen verdere behandeling nodig. Anderen gaan door naar het tweede deeltraject.

Placeholder

Deeltraject 1

Behandeling van storendheid

In dit deeltraject mikken we op de storendheid van de tinnitus, met methoden als Tympanic Tuning, kine, centrale neuromodulatie dmv tDCS, en perifere electrostimulatie. 

Tijdens dit deel van het traject komt u wekelijks bij ons gedurende een zes tot tien weken.  

 

Wanneer de behandeling effect heeft zullen de begeleidende klachten verminderen. Een perifere tinnitus kan na dit traject reeds minder luid zijn. Een centrale tinnitus zal na dit traject nog steeds even luid zijn, maar minder storend en indringend geworden zijn. 

Placeholder

Deeltraject 2

Behandeling van luidheid

Eenmaal de storendheid is verminderd, kan men werken aan de luidheid van de tinnitus. Dit gebeurt d.m.v. bimodale stimulatie

De hersenen worden, d.m.v. combinaties van geluid en elektrische signalen, aangepord om zich terug om te vormen naar een 'rustige niet-luister' toestand. Hierdoor wordt de tinnitus bij een aantal patiënten minder luid. 

 

Om blijvende neuroplastische veranderingen te bekomen dient u dagelijks thuis een sessie uit te voeren gedurende 12 weken.

Welk deeltraject volgen?

Bij sommige mensen volstaat het eerste deeltraject, zonder meer. Bijvoorbeeld mensen die door angstaanjagende informatie bepaalde angsten rond tinnitus hebben opgebouwd, merken regelmatig dat hun tinnitus veel vermindert na een correcte counselling.

Velen zijn tevreden wanneer een centrale tinnitus minder storend is geworden, en vinden een bimodale behandeling niet meer nodig. Een onderhoudsbehandeling kan nuttig zijn om te vermijden dat er opnieuw een overbelasting optreedt. 

Anderen willen dan ook graag bimodale stimulatie toepassen met de bedoeling de tinnitus nu ook minder luid te maken.